Installatie bij Scouting

Bij Scouting Graaf van Gelre mag iedereen een paar keer meekijken bij de groep. Hierna besluit je of je wel of geen lid wilt worden. Wil je dit wel, dan wordt je na een aantal opkomsten geïnstalleerd.

De ceremonie:

Naar goed gebruik wordt een kind dat nieuw is bij een speltak verwelkomd als volwaardig lid van die speltak. Daar gaat een traditionele Scoutingceremonie aan vooraf: de installatie. Ieder kind dat is overgevlogen naar een nieuwe speltak, of nieuw is binnengekomen, wordt geïnstalleerd, waarna hij officieel zijn scoutfit mag dragen. Niet alleen nieuwe leden worden geïnstalleerd. Is er nieuwe leiding? Dan wordt die ook geïnstalleerd!

Hoe gaat dat dan?

De installatie is voor iedere speltak anders, maar het principe is hetzelfde: het nieuwe lid draagt zijn scoutfit, dat nog niet voorzien is van een installatieteken en das. Hij komt naar voren, zegt met zijn hand op de vlag de belofte op, en krijgt het installatieteken, speltakteken en naambandje bevestigd door de leiding. De das wordt omgedaan (meestal mag het kind zelf kiezen wie dat doet) en de linkerhand wordt geschud om het lid te feliciteren: hij is geïnstalleerd!

Installatieteken

Na de installatie mag het installatieteken op de scoutfit gedragen worden. Het installatieteken wordt op het linkerborstzakje (voor de kijkers rechts) gedragen en laat zien dat je de belofte hebt opgezegd en dus officieel lid van Scouting bent. Op het andere borstzakje staat het speltakteken, dat laat zien bij welke speltak je hoort.